Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 juni

Annons
DAGENS NAMN - Elof, Leif
I MORGON - Aron, Mirjam
Elof är ett nordiskt namn, som lär betyda "ensam arvinge". Det var populärt under 1920-talet, men har sedan dess blivit allt mindre vanligt som dopnamn. Omkring 4 580 svenskar bär namnet, men endast 780 av dem har det som tilltalsnamn.
Loffe, som är en smekform av Elof, bärs av sex svenska män, varav fyra har namnet som tilltalsnamn.
Leif är ett gammalt vikinganamn som betyder "arvinge" och så heter cirka 70 200 svenskar, varav 42 230 har det som tilltalsnamn. Det hade sin absoluta topp åren 1944-1952, då det var ett av de vanligaste dopnamnen på nyfödda pojkar. Det finns också fyra pojkar som är döpta till Leffe.
Den 30 juni var tidigare Martialis dag. 1901 ersattes namnet av Elof. Leif kom in i almanackan först 1986.
Amerikas upptäckare var, som alla vi vikingaättlingar vet, inte Christoffer Columbus, utan Leif Eriksson. Hur det gick till har hans far, Erik den Röde, nedtecknat.
Att Leif Eriksson begav sig västerut berodde främst på hans illgärningar på Island som gjorde honom fredlös. När han så småningom återvände hade han allsköns häpnadsväckande berättelser att förmedla. Bland annat hade han funnit vinstockar, vilket gjorde att han kallade det nyupptäckta området Vinland.
Demokratiska republiken Kongo, mer känt som Kongo-Kinshasa, firar i dag sin nationaldag. Landet blev självständigt från Belgien 1960.

Mer läsning

Annons