Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 mars

Annons
DAGENS NAMN - Holger, Holmfrid
I MORGON - Ester
Det fornnordiska Holger är troligen bildat av de isländska orden holm och geirr. Det sistnämnda betyder spjut. Holger är numera mycket ovanligt som dopnamn. Det finns 11 250 som heter så och de flesta är pensionärer. Av dem som heter Holger har 2 250 namnet som tilltalsnamn.
Än mer ovanligt är Holmfrid, som ströks ur almanackan 1993, men som togs till nåder igen 2001. Det finns endast 345 svenskar som heter Holmfrid och blott 16 av dem har namnet som tilltalsnamn. Även tre svenska kvinnor heter Holmfrid.
Holger kom in i svenska almanackan 1901 då Quirinus fick tacka för sig. Quirinius var en kroatisk biskop som dränktes under kejsar Diocletianus regering eftersom han vägrade att offra till statens gudar.
Holger Danske var en dansk sagohjälte med en någon diffus framtoning. Han förekommer i den franska berättelsen om Ogier le Danois på 1100-talet och hans anknytning till Danmark är osäker.
I danska medeltidsballader har han blivit en nationalsymbol. Han sägs fortfarande sitta förstelnad i källaren på Kronborgs slott, men lär vakna till liv när Danmark är i kris. Då spritter han till och besegrar landets fiender.
Holger Danske kallade sig en motståndsgrupp under andra världskriget som utförde en rad sabotage mot den tyska ockupationsmakten.

Mer läsning

Annons