Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Anders, Andreas
I MORGON - Oskar, Ossian
Anders är ett av de mest populära svenska pojknamnen och har stått sig bra under årens lopp. Mest populärt var det under 1960-talet och 195 200 män heter i dag Anders. Det är egentligen samma namn som Andreas och kommer från grekiskans "aner" som betyder just "man". 85 150 har det som tilltalsnamn. Det finns dessutom 59 män som har förnamnet Anderz. 50 personer bär namnet Anders som efternamn.
Andreas var ett relativt populärt namn under 1930-talet, men försvann sedan för att återkomma under 80-talet. 68 000 män i Sverige heter Andreas och 42 500 har det som tilltalsnamn.
Det grekiska Andreas är numera mer populärt för nyfödda än det svenska Anders. Förra året fick 207 nyfödda heta Andreas vilket gav namnet plats 68 på topplistan. Anders var tidigare bland de mest hundra populära, men finns inte längre med på listan.
Andreas och Anders har funnits på denna dag sedan 1700-talet.
Anders motsvaras i franskan av André, i engelskan av Andrew och i danskan, tyskan, latinet och grekiskan av Andreas. I Finland är det Antero eller Antti som kan sägas vara motsvarigheten till Anders.
Andreas hette för övrigt en av Jesu apostlar, enligt Johannesevangeliet den allra första som blev kallad till mästaren.
Den här dagen anger också enligt folkttron hur vädret ska bli framöver. "Om Anders braskar (är kall) ska julen slaska". Prognosen är enligt meteorologerna mycket osäker.
Fram till 1772 var den 30 november en helgdag, Sankt Andreas dag.
Den 30 november är det karibiska landet Barbados nationaldag. Landet blev självständigt 1966.

Mer läsning

Annons