Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 oktober

/

Annons
DAGENS NAMN - Elsa, Isabella
I MORGON - Edit, Edgar
Efter många år i skymundan är Elsa på väg tillbaka. Förra året fick 620 nyfödda namnet, vilket innebar plats 17 på topplistan. Annars är det mest kvinnor födda i början av seklet som heter så. Elsa kommer från det hebreiska Elisabet, men var tidigare ett adelsnamn som så småningom spred sig till andra samhällsklasser. (Elisabet betyder "Gud är fullkomlig").
Elsa heter 42 100 svenska kvinnor och 23 650 har det som tilltalsnamn.
Isabella är en spansk variant på Elisabet. Så heter 8 540 svenskor, varav 4 330 har det som tilltalsnamn. Det finns också lustigt nog exakt lika många, 8 540, som har förnamnet Isabelle. Av dessa har 5 300 namnet som tilltalsnamn.
Både Isabella och Isabelle ligger på topplistan över flicknamn för nyfödda. Förra året fick 271 små flickor heta Isabella och 473 Isabelle. Det innebar platserna 48 respektive 29 på topplistan.
Fram till 1901 fanns Zenobia i svenska almanackan.
Elsa av Brabant var en olycklig kvinna i den tyska legenden om hjälten Lohengrin som Richard Wagner använde som tema i sin opera. Lohengrin erövrade Elsa genom en tvekamp. Innan han tog henne till brud fick han inte röja sitt namn eller sin härkomst, vilket han förstås ändå gjorde.
Lohengrin fördes med svan till Graalriddarnas borg. Kvar stod en besviken Elsa. Det är inte alltid så lätt att hänga med i Wagners komplicerade historier, men en mäktig opera blev det ju av historien.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Förlåtelse utan gräns" och symbolen utgörs av korstecken tecknat av en hand.

Mer läsning

Annons