Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 30 sept

Annons
DAGENS NAMN - Helge
I MORGON - Ragnar, Ragna
Helge är ett nordiskt namn, som betyder helig eller lyckosam. Det var som mest populärt under 1920-talet och så heter omkring 13 300 svenskar, varav 3 900 har det som tilltalsnamn.
Helge kom in i almanackan 1901 och ersatte då Hieronymus, som en gång för länge sedan översatte Bibeln till latin. Som belöning blev han så småningom helgonförklarad.
Helge Magre var en av de första stormän som slog sig ned på Island, vilket torde ha skett på 890-talet. Hans farfar kom från Götaland, men själv hade han vuxit upp på Irland och kommit i kontakt med kristna läror.
Redan innan han anlände till Island ansåg han att Oden och Tor var att föredra framför den kristna guden och tillfrågade asarna var han skulle slå ned sina bopålar.
Tor visade honom till nordkusten och även om vintrarna där var besvärliga lyckades Helge Magre driva jordbruk och lägga under sig enorma arealer. Han blev mycket förmögen.
Han kallade för övrigt sin gård Kristnes, vilket tyder på att han ändå inte helt glömt allt han lärt sig på Irland.
Den 30 september är Botswanas nationaldag. Landet blev självständigt 1966 och hette tidigare Bechuanaland när det var brittiskt protektorat.
-

Mer läsning

Annons