Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 31 aug

Annons
DAGENS NAMN - Arvid, Vidar
I MORGON - Samuel
Både Arvid och Vidar är gamla nordiska namn. Arvid är bildat av orden för örn och skog (vidh). Vidar innehåller också skog och efterleden "ar" som kommer från fornnordiska "harjar" som betyder krigare.
Arvid finns på runstenar och var under lång tid ett populärt namn i adelsätter. Det kom in i almanackan 1779.
Det finns i Sverige 17 200 Arvid, varav 5 175 har det som tilltalsnamn. Vidar heter 1 980 svenska män, men endast 760 har det som tilltalsnamn. Det finns även 165 män som stavar namnet Widar.
Arvid har blivit alltmer populärt och förra året gavs det till 418 nyfödda. Det innebar plats 36 på topplistan. Även Vidar är numera ett någorlunda populärt dopnamn, utan att hamna bland de hundra på listan.
Vidar var i den fornnordiska mytologin Odens son. I den slutgiltiga uppgörelsen, Ragnarök, där Oden dödas blir Vidar den som hämnas hans död genom att dräpa Fenrisulven. Vidar kom in i almanackan 1993.
Den 31 augusti är Kirgizistans nationaldag till minne av att landet blev fritt från Sovjetunionen 1991. Även i ölandet Trinidad och Tobago firar man självständigheten denna dag. Landet blev fritt från Storbritannien 1962. Dessutom är det nationell helgdag i Malaysia för att markera att landet 1957 erhöll självständig status inom samväldet.

Mer läsning

Annons