Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 31 juli

/

Annons
DAGENS NAMN - Helena, Elin
I MORGON - Per
Elin är den svenska formen av Helena, som i sin tur är grekiskt med betydelsen "fackla" eller "den strålande". Det hade nästan försvunnit som dopnamn när det i början av 80-talet åter började dyka upp. Elin var för två år sedan det näst mest populära namnet att ge nyfödda flickor. Förra året föll namnet ner till fjärde plats. 988 nyfödda flickor döptes till Elin.
Det finns numera 54 400 svenskor som bär namnet Elin varav drygt 34 000 har det som förstanamn. Det finns dessutom 14 män som heter Elin.
Helena är ett namn som bärs av 83 000 svenskor varav 27 380 har det som tilltalsnamn.
Helen, som inte längre finns med i almanackan, heter 44 900 svenskor, varav 16 000 stavar det Helene och 8 900 Helén. Av dessa har 19 500 namnet som tilltalsnamn.
Helena och Elin har båda funnits med i den svenska almanackan sedan medeltiden.
Den 31 juli är också dagen för Elinsmässan, som firas till minne av Sankta Elin (Helena) av Skövde som blev martyr år 1160. Hon är Västergötlands skyddshelgon och "Elins källa" kan beses både utanför Skövde och Götene.
Enligt sägnen var Elin en from kvinna av förnäm börd som föll offer för blodshämnd. Hennes liv har beskrivits i biskop Brynolf Algotssons stadga från 1281, men några riktigt pålitliga historiska belägg för att hon har existerat har man annars inte funnit.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Nådens gåvor" och symbolen visar ett skepp.

Mer läsning

Annons