Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 31 mars

Annons
DAGENS NAMN - Ester
I MORGON - Harald, Hervor
Ester är ett bibliskt namn, ursprungligen persiskt, och betyder stjärna. Det gavs till små flickor på 1920- och 30-talen och försvann sedan som dopnamn. Det finns omkring 14 200 Ester och 1 150 Esther i vårt land, varav 6 700 har det som tilltalsnamn. Det finns också en svensk man som heter Ester. Förra året gavs namnet till 134 nyfödda vilket innebar plats 83 på topplistan. Det var första gången på mycket länge som Ester tillhörde de hundra mest populära namnen.
Ester kom in i almanackan 1901 och puttade då ut Amos.
Ister, som Martin Ljung kallade sin Ester, heter faktiskt tre svenskor.
Ester är inte bara ett kvinnonamn utan också namn på ett folk som utgör majoriteten i Estland. De omtalas i skrifterna första gången på 900-talet och var de folkstammar som bodde mellan Östersjön och Peipussjön i Baltikum.
Esterna har under historiens gång ständigt drabbats av olika inkräktare - tyskar, danskar, svenskar och ryssar.
När Estland införlivades med Sovjetunionen 1940 deporterades stora delar av befolkningen, medan andra flydde till Sverige, Tyskland, USA och Kanada. Till Sverige tog sig 25 000 ester.
Av Estlands 1,4 miljoner invånare är nästa en miljon ester, det vill säga har estniska som modersmål. Utanför landet bor det ungefär lika många ester. 50 000 av dem finns i Ryssland.
Den 31 mars är Maltas nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien 1964.

Mer läsning

Annons