Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 31 oktober

/

Annons
DAGENS NAMN - Edit, Edgar
I MORGON - Allhelgonadagen
Edit var ett namn populärt kring sekelskiftet, men väntar fortfarande på sin comeback. Det är ett engelskt namn, ursprungligen Eadgyth, som betyder rikedom eller strid. Kanske är det släkt med fornsvenskans Ödhgun. Det finns 12 950 som heter Edit, varav 3 600 stavar namnet Edith. 6 560 har namnet som tilltalsnamn.
Edgar är också engelskt, Eadgar, sammansatt av orden för rikedom och spjut. Det har aldrig varit särskilt populärt i Sverige och det finns bara 1 385 svenskar som bär namnet. 450 har det som tilltalsnamn. Shakespeare gillade i alla fall Edgar och använde namnet flitigt i sina pjäser.
Quintus hade namnsdag fram till 1901 den 31 oktober. Det fick då lämnat plats för Edit som 1986 fick sällskap av Edgar.
Quintus Ennius som levde 239-169 f Kr brukar kallas för "den romerska skaldekonstens fader". Han inledde sin bana som krigare på Sardinien under det andra puniska kriget, det vill säga kriget mot Karthago.
Han upptäcktes av Cato den äldre som tog honom till Rom där han gjorde litterär karriär.
Den 31 oktober är egentligen den rätta dagen för Halloween, men av praktiska skäl läggs den kvällen före allhelgonadagen.
På Taiwan firas Chiang Kai-Sheks födelsedag. Han föddes 1887. Firandet har dock blivit alltmer återhållsamt med åren, sedan hans parti Guomindang förlorat makten på ön.

Mer läsning

Annons