Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 4 april

Annons
DAGENS NAMN - Marianne, Marlene
I MORGON - Irene, Irja
Det finns flera teorier om varifrån namnet Marianne härstammar. En är att Marianne är den franska varianten av Mariana som i sin tur är den feminina formen av helgonet Marianus. Eller också kan det vara en diminutivform av Maria eller härstamma från Bibelns Mariamne, som var kung Herodes hustru. Marlene tros vara en kombination av Maria Magdalena, men härom tvistar de lärde.
Marianne är ett mycket vanligt namn i Sverige och det nionde vanligaste förnamnet 1950. Det kom dock inte med i almanackan förrän 1986 tillsammans med Marlene. Det finns 97 600 Marianne och 6 600 Mariann i Sverige. Cirka 26 300 har det som tilltalsnamn. Det finns också 760 Marie-Anne, 1 680 Mari-Anne och 320 Marie-Ann i Sverige.
Marlene är ovanligare, men så heter i alla fall 4 170 svenskor, varav 2 230 har det som tilltalsnamn.
Frankrike personifieras ibland av en kvinna som kallas Marianne och som brukar avbildas i en så kallad frygisk mössa, ett slags röd toppluva med framåthängande spets. Namnet bars av ett hemligt republikanskt sällskap på 1700-talet som bekämpade Ludvig XVI och hans korrupta regim.
Hennes mössa är också försedd med en kokard - en rund bandrosett i de franska republikanska färgerna rött-vitt-blått. Inte sällan ses hon stå och vifta med en fransk flagga medan hänförda män med skramlande vapen samlas kring henne.
Den 4 april är den afrikanska staten Senegals nationaldag till minne av självständigheten 1960.
I Ungern firas befrielsedagen med anledning av att den nazistiska ockupationen upphörde 1945. Nationaldagen är annars den 20 augusti.

Mer läsning

Annons