Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 4 maj

Annons
DAGENS NAMN - Monika, Mona
I MORGON - Gotthard, Erhard
Monika kommer antingen från latinets monens, som betyder "förmanande" eller från grekiskans monachos med betydelsen "ensam". Ursprunget anses vara feniciskt. Namnet var som mest populärt strax efter krigsåren och 1950 var Monika det 14:e vanligaste dopnamnet för flickor. Det finns 20 500 Monika och 42 500 Monica i Sverige. Av dessa har 38 300 Monika eller Monica som förstanamn. Namnet har funnits i svenskan sedan slutet av 1700-talet
Monica firas traditionellt den 4 maj till minne av Augustinus mor som hette just så. Hon bad för honom att han skulle bli kristen, vilket han ju också blev.
Mona är kortformen av samma namn och även det ett namn som hade sin storhetstid under 1940- och 50-talen. Omkring 22 850 heter så, varav 16 400 har det som tilltalsnamn. Det finns även 92 som stavar namnet Måna.
Monika har funnits i den svenska almanackan sedan 1704. I början på 1900-talet höjdes röster för att ta bort namnet "eftersom ingen ändå döptes till det". Som tur var fick det bli kvar. Mona kom in i kalendern 1986.
Sankta Monica, eller Monnica som det också stavas, var en hängiven kristen i den nordafrikanska staden Tagaste och alltså mor till kyrkofadern Augustinus. Hon blev så småningom helgon.
I Kina är det helgdag då man firar Ungdomens Dag.

Mer läsning

Annons