Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 4 november

Annons
DAGENS NAMN - Sverker
I MORGON - Eugen, Eugenia
Sverker är ett gammalt svenskt kunganamn, men riktigt vad det betyder har man inte kunna finna. Möjligen kan det härledas till det äldres Svart-Geirr, sammansatt av svart och geirr som betyder spjut. Namnet finns på runstenar och har även stavats Svärke och Svärkir.
Sverker hade sin popularitetstopp under 1940-talet, men numera är det sällsynt som dopnamn. Det finns omkring 1 900 Sverker i Sverige varav 840 har det som tilltalsnamn.
Sverker kom in i almanackan 1901 och ersatte då Amatius.
Sverker Åström, född 1915, var en av Sveriges främsta diplomater under 1900-talet. Han var bland annat chef för UD:s politiska avdelningen 1956-63 och därefter ambassadör för FN och chefsförhandlare med EG 1970-72. Han avslutade sin karriär som ambassadör i Paris 1978-82.
Sverker Åström var nära medarbetare till Östen Undén, Dag Hammarskjöld och Olof Palme. Efter sin pensionering har han varit en flitig debattör i utrikesfrågor.
I Oklahoma, USA, firar man Will Rogers dag. Han föddes just denna dag år 1879, blev en av Hollywoods mest populära skådespelare och skrev massor av böcker med djupsinniga tankar om livet.
Will Rogers dödades i en flygolycka i Alaska 1935.

Mer läsning

Annons