Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 4 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Frans, Frank
I MORGON - Bror
Franciscus av Assisi hedras denna dag. Han avled nämligen den 4 oktober 1226 och Frans är kortformen som egentligen betyder fransmannen. Få små svenska pojkar kallas för Frans (eller Franz som det också kan stavas). Det finns dock ändå i Sverige 6 300 Frans och 1 465 Franz, varav 2 800 har namnen som förstanamn. Franciscus eller Frans har namnsdag såväl i våra grannländer som i flera andra europeiska stater just denna dag.
Den engelska varianten Frank hade sin höjdpunkt under 50- och 60-talen. Omkring 6 350 heter Frank i Sverige, varav 3 360 har det som tilltalsnamn.
Frans har funnits med i almanackan sedan 1700-talet. Frank kom med först 1986.
Frank Heller var under många år en av Sveriges mest lästa författare. Egentligen hette han Gunnar Serner och var en rätt lärd man, bland annat filosofie doktor. År 1912 lämnade han Sverige efter diverse suspekta affärer och bodde sedan i Frankrike och på Bornholm.
Han slog igenom som författare på 1920-talet och den svenske äventyraren Filip Collin var hans hjälte. Hans mest kända verk är "Kejsarens gamla kläder" som kom ut 1918. Det är en kriminalroman som huvudsakligen utspelas i Köpenhamn.
Frank Heller, det vill säga Gunnar Serner, avled 1947.
Den afrikanska staten Lesotho firar sin nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien 1966.
-

Mer läsning

Annons