Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 5 juli

/

Annons
DAGENS NAMN - Laila, Ritva
I MORGON - Esaias, Jessika
Laila lär vara det enda samiska namnet i svenska almanackan och betyder "nattlig" eller "mörk". En annan tolkning är att det härstammar från det nordiska Helga med betydelsen "helig". Svenska präster bytte tidigare ut samiska namnen mot "kristna" eftersom det ansågs vara svårare att komma in i himmelriket med ett hedniskt namn. Hur det är med den saken har förstås aldrig blivit klarlagt. Det finns 12 900 Laila i Sverige, varav 8 600 har det som tilltalsnamn.
Ritva är ett finskt namn som betyder vidja, det vill säga en lång och böjlig kvist. 2 720 svenskor heter Ritva och nästan alla av dem har det som förstanamn. Namnet har funnits i svenskan sedan 1930-talet.
Tidigare var den 5 juli Melkers dag. Han kom in i almanackan 1774 och ersatte då Cyrilla. År 2001 blev dagen Ritvas och Lailas.
I den katolska världen firas denna dag Antonius Maria Zaccaria som levde 1502-39 och bildade barnabitordern. Den kom att bli en viktig del i den katolska motreformationen. Zaccaria blev helgonförklarad 1897. I dag har barnabiterna endast omkring 800 anhängare runtom i världen.
Den 5 juli är Venezuelas nationaldag. Landet blev självständigt från Spanien just denna dag år 1811. Även Kap Verde firar sin nationaldag till minne av frigörelsen från Portugal 1975.

Mer läsning

Annons