Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 5 juni

Annons
DAGENS NAMN - Bo
I MORGON - Gustav, Gösta
Bo är ett gammalt nordiskt namn som betyder "den bofaste". Bo hade sin absoluta popularitetstopp under 1940-talet. Omkring 92 000 svenskar bär namnet, varav 49 100 har det som tilltalsnamn. Det finns dessutom 280 som är döpta till Bosse. Enligt statistiken är också 46 svenska kvinnor döpta till Bo och tolv av dem har namnet som tilltalsnamn.
Bo kom in i svenska almanackan 1901 och ersatte då Bonifacius, som var tyskarnas apostel. Han var engelsman och hette ursprungligen Wynfrith och verkade på 700-talet.
I formen Boe förekom namnet redan på runstenar. Under medeltiden bar många danska och svenska stormän namnet. Ända fram till 1900-talet förekom Bo endast inom adeln.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Kallelsen till Guds rike" och symbolen utgörs av en hand som sträcks ut från ett moln. Handen är den äldsta symboliska framställningen av Guds person och molnet ska symbolisera den osynlige guden. När israeliterna lämnade Egypten vägledde Gud dem genom ett moln (Andra Moseboken 13:21). Inom judendomen nämns i Talmud också om en hand som ur ett moln räcks människorna.
Den 5 juni är Danmarks nationaldag med anledning av att Fredrik VII undertecknade grundlagen denna dag år 1849.
I dag firas också FN:s världsmiljödag.

Mer läsning

Annons