Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 5 mars

Annons
DAGENS NAMN - Tora, Tove
I MORGON - Ebba, Ebbe
Tora är den feminina formen av det fornnordiska gudanamnet Tor, åskguden. Tor och Tora ansågs fram till 1800-talets mitt vara oanvändbara som personnamn. Men sedan blev de gamla gudarna mer litterära gestalter än okristliga andemakter, och då gick de också att nyttja som namn.
Tora heter omkring 3 000 svenskor, de allra flesta pensionärer, varav 1 900 har det som tilltalsnamn.
Tove har också släktskap med Tor, eftersom det är en förkortning av flera namn som bildats av åskguden, som exempelvis Torhild, Torborg och Torgun. Tove har blivit ganska populärt under de senaste decennierna och så heter 6 050 svenskor i dag, varav 5 000 har det som tilltalsnamn. Förra året fick 114 små flickor namnet, vilket placerade Tove på plats 89 på topplistan. Det finns också 30 svenska män som heter Tove.
Ännu mer populärt var Tova, som gavs till 214 flickor och därmed noterade plats 61 på topplistan. Nästan 1 800 svenskor bär namnet.
Tora kom in i almanackan 1901 då det lustiga namnet Conon försvann. Tove gjorde entré först 1986.
Tora Borgarhjort var enligt isländska sagor en underskön jungfru i Östergötland som satt fången hos en vidunderlig orm som åt oxar och sprutade etter. Men vikingahjälten Ragnar Lodbrok kom till hennes hjälp och dödade ormen och fick som belöning den vackra jungfrun till äkta maka.
De levde sedan lyckliga några år och fick ett par söner, men sedan dog Tora Borgarhjort i rätt unga år och Ragnar Lodbrok drog vidare på nya äventyr.

Mer läsning

Annons