Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 5 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Bror
I MORGON - Jenny, Jennifer
I äldre tider kallades första sonen aldrig för Bror, utan det var ett namn som tillägnades son nummer två. I början på 1900-talet var det ett mycket vanligt namn, men nu får bara enstaka pojkar Bror som tilltalsnamn. Det finns ändå 22 150 med namnet i Sverige och det starkaste fästet är Dalarna. Omkring 10 600 har det som tilltalsnamn.
Bror kom med i kalendern 1901 och ersatte då Placidus. Placidus var en helig man som verkade i antiken på Sicilien och blev dränkt i hamnen tillsammans med sina syskon och 30 munkar. Varför man gjorde så med honom förtäljer inte historien.
Bror Rexed, som avled 2002, blev för den stora allmänheten mest känd för sin du-reform, då han bestämde att alla skulle säga "du" till varandra på dåvarande Medicinalstyrelsen. Rexed var generaldirektör för myndigheten.
Han blev senare generaldirektör även för den nya Socialstyrelsen och senare direktör för FN:s fond för kontroll av narkotikamissbruk.
Bror Rexed var inte bara ämbetsman utan också professor i anatomi och publicerade flera forskningsrapporter i olika medicinska ämnen.
Den 5 oktober är FN:s internationella dag för lärare.

Mer läsning

Annons