Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 6 april

Annons
DAGENS NAMN - Vilhelm, Helmi
I MORGON - Irma, Irmelin
Vilhelm är ett germanskt namn, sammansatt av orden för vilja och hjälm. Helmi ersatte 2001 Helmy, men egentligen är det samma namn. Helmi är en kortform av Vilhelmina, den feminina varianten av Vilhelm.
Vilhelm var för hundra år sedan ett av de vanligaste namnen.
De senaste åren har det åter ökat i popularitet. För elva år sedan tog namnet sig upp bland de 100 vanligaste tilltalsnamnen främst genom att nyfödda i Stockholmstrakten fick det. Trenden har fortsatt och Vilhelm är nu ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta.
Wilhelm är den vanligaste stavningen i dag. Vilhelm har använts som dopnamn sedan 1100-talet i Sverige och har funnits i almanackan sedan1600-talet.
Det finns omkring 26 700 Vilhelm och 18 400 Wilhelm i Sverige. Av dem har endast 3 000 namnet som tilltalsnamn. Förra året gavs namnet till 200 små gossar, vilket innebar plats 70 på topplistan.
Helmi heter 980 svenskor. Helmy bärs av 400 svenska kvinnor och tre svenska män.
Wilhelm Tell var hjälten i den schweiziska Tellsagan. Han tvingades av den habsburgiske fogden Gessler att sätta ett äpple på sin sons huvud och sedan skjuta mot det med sin pilbåge. Eftersom Wilhelm Tell var en osedvanlig skicklig bågskytt klarade han uppgiften och vände sedan bågen mot Gessler som han dödade.
Det här blev sedan startskottet för det schweiziska upproret som ledde till de första kantonernas frigörelse.
I Etiopien firas segerdagen till minne av kampen mot italienarna på 1930-talet.

Mer läsning

Annons