Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 6 maj

Annons
DAGENS NAMN - Marit, Rita
I MORGON - Carina, Carita
Marit är ett 1960-talsnamn som nu mer eller mindre har försvunnit som dopnamn. Omkring 2 550 svenskor bär namnet, varav 1 570 har det som förstanamn. Det finns dessutom 2 600 Maarit, varav 700 har det som tilltalsnamn. Det är ursprungligen en smekform av Margareta.
Rita var som mest populärt under 1950-talet och cirka 3 900 svenska kvinnor heter så. 2 700 har det som förstanamn. Även detta namn är från början troligen en smekform, nämligen av Margerita, men kan också härledas från Finland, Riita, där det är en variant av Brita.
Marita och Rita kom med i almanackan 1986. Den 6 maj var tidigare Sigismunds dag.
Sigismund var son till Johan III och den polska prinsessan Katarina Jagellonica. Han valdes till Polens kung 1587 och kom att regera landet i 45 år. Han ärvde också den svenska kronan 1592, men eftersom Sigismund var varm katolik blev det genast problem. När han med vapenmakt skulle befästa sin svenska kungatitel blev han besegrad i slaget vid Stångebro och sedan avsatt av riksdagen 1599.
Just den 6 maj är traditionellt den dag då nya rekryter tas emot till Schweizergardet i Vatikanstaten. Detta för att markera minnet av Schweizergardets heroiska motståndskamp vid Karl V:s skövling av staden 1527, som inträffade denna dag.
Just denna dag brukar tussilagon börja blomma i Västerbotten.

Mer läsning

Annons