Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 6 mars Midfastosöndagen

Annons
DAGENS NAMN - Ebba, Ebbe
I MORGON - Camilla
Ebba är femininum av Ebbe som är en förkortning av det tyska Eberhard som i sin tur betyder vildgalt. Ebba var ett populärt namn på 20-talet, men försvann mer eller mindre, för att sedan återkomma under 90-talet. Förra året döptes 780 flickor till Ebba och det var därmed det elfte populäraste flicknamnet. Cirka 18 550 bär namnet i dag och 11 600 av dem har det som tilltalsnamn. Ebbe var som mest populärt under 40-talet. 3 950 svenskar heter så men endast 1 300 har det som tilltalsnamn.
Ebba kom in i almanackan 1898 och ersatte då Fulgentius som knappast någon hette ens då. Ebbe har funnits med sedan 1901, fast på andra dagar än denna.
Midfastosöndagen är söndagen mitt i fastan. Den kallas också brödsöndagen och betraktas som en glädjedag. Söndagsdygnet är aldrig en fastedag.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Livets bröd" och symbolen en fisk och en brödkorg. Symbolen syftar på bespisningsundret när Jesus med fem bröd och två fiskar mättade fem tusen personer.
Fiskarna och bröden är en fornkyrklig symbol för mässan, eukaristin, tacksägelsemåltiden
I det västafrikanska landet Ghana firas i dag självständighetsdagen till minne av befrielsen från Storbritannien 1957.
I USA är det Alamo Day till minne av striden kring klostret Alamo i Texas, som stormades just denna dag 1836 av den mexikanske generalen Santa Anas styrkor. De fem överlevande i Alamo, däribland den legendariske Davy Crocket, avrättades kallblodigt.

Mer läsning

Annons