Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 6 oktober - Internationella barndagen

Annons
DAGENS NAMN - Jenny, Jennifer
I MORGON - Birgitta, Britta
Jenny var ett av de populäraste flicknamnen under 1980-talet, men är nu på väg neråt igen. Det finns 47 230 svenska kvinnor som heter Jenny och de flesta har det som tilltalsnamn, nämligen 31 570. Jenny är en svensk variant av engelskans Jane, alias Johanna. Jenny kom in i almanackan 1901 till sångerskan Jenny Linds ära.
Jennie heter 10 800 svenskor, varav 8 670 har det som förstanamn.
Jenny och Jennie kan också ses som smekformer av Jennifer, som även det är engelskt, men härstammar egentligen från walesiskans Guinevere eller Gwenhwyfar, som lär betyda "ljus" och "mjuk". Det finns omkring 10 400 Jennifer i Sverige, varav 8 450 har det som tilltalsnamn
Båda namnen låg på topplistan för 2004. Jenny på plats 99 med 101 små flickor och Jennifer på plats 52 med 244.
Jenny ersatte Bruno i almanackan denna dag 1901. År 1986 fick namnet sällskap av Jennifer. Bruno återfinns numera på den 17 juli.
I katolska världen håller man fast vid Bruno för att ära grundaren av kartusianernas munkorden. Kartusianerna håller ständig fasta och äter aldrig kött. De iakttar nästan total tystnad, klär sig i grovt ylle och rakar sina huvuden.
Även om kartusianerna inte hade så kul uppfann de i alla fall drycken chartreuse som fick sitt namn efter munkorderns första kloster i La Chartreuse nära Grenoble.
Den 6 oktober är Förenta Nationernas internationella barndag och det är också internationella dagen för boende och byggnadsfrågor.

Mer läsning

Annons