Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 7 april

Annons
DAGENS NAMN - Irma, Irmelin
I MORGON - Nadja, Tanja
Irma betyder enligt vissa historiker allomfattande och sägs vara ett nordiskt namn. Andra menar att namnet är forntyskt och betyder "hon som skyddas av Irm". Irm skulle i sin tur ha varit en germansk gud. Namnet har denna dag sällskap av sin diminutiva form Irmelin.
Från att ha varit nästan försvunnet har Irma blivit ett gångbart dopnamn igen. Kanske är det sångerskan Irma som bidragit till detta. Irmelin är däremot mycket ovanligt bland små barn. Endast en handfull lystrar till namnet.
Irma kom in i almanackan 1986 och fick 2001 sällskap av Irmelin.
Irma heter omkring 9 100 i Sverige, de flesta i pensionsåldern. 6 100 har det som tilltalsnamn. Irmelin heter blott 195 svenskor, varav 70 har det som tilltalsnamn. Betydligt vanligare är formen Irmeli, som bärs av 1 835 svenska kvinnor och av dessa har 240 Irmeli som tilltalsnamn.
Irma la Douce sägs ha varit en renhjärtad prostituerad i Paris som fick bli huvudperson i en musikal av Marguerite Monnot. Vid den svenska premiären på Scala i Stockholm 1959 spelade Lena Granhagen hennes roll. Irma la Douce filmatiserades av Billy Wilder 1963 med Shirley MacLaine och Jack Lemmon i huvudrollerna, men då hade Marguerite Monnots musik bytts ut mot klatschigare amerikanska slagdängor och handlingen var också tillrättalagd.
Den 7 april är FN:s världshälsodag och i det afrikanska landet Rwanda är det sorgedag till minne av folkmordet 1994.

Mer läsning

Annons