Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 7 maj

Annons
DAGENS NAMN - Carina, Carita
I MORGON - Åke
Carina är ett latinskt namn som kommer från ordet carus som betyder kär. Carita kommer från italienskans caritas som betyder barmhärtighet. Det finns omkring 46 100 Carina, 4 550 Karina, 5 350 Kaarina och 2 180 Carita i Sverige. Två av tre bär namnen som tilltalsnamn.
Både Carina och Carita kom med i kalendern 1986. Fram till 1901 hade Stanislaus namnsdag den 7 maj, men ersattes då av Gustava som inte längre finns med i almanackan.
Stanislaus är Polens skyddshelgon och levde i Krakow på 1000-talet där han verkade som biskop. En annan Stanislaus var kung i Polen, med namnet Stanislaus II Poniatovski. Han lär ha varit en mycket stilig man som charmade storhertiginnan Catherine, som sedan blev hans hustru och gav honom en enorm förmögenhet. Med hjälp av pengarna valdes han till kung 1764 för att 1772 bli av med större delen av kungariket i Polens första delning. År 1795 tvingades han abdikera från sitt minirike och greps sedan av ryssarna som förde honom till Sankt Petersburg där han avled i fångenskap 1798.
Stanislaus II Poniatovski beskrivs av historikerna som en svag härskare, men vad gäller kvinnor hade han däremot mycket stora framgångar.
Rent statistiskt är den 7 maj den dag då göken anländer till Skåne.

Mer läsning

Annons