Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 7 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Ingegerd, Ingela
I MORGON - Vendela
Ingegerd var ett populärt dopnamn under krigsåren och omkring 74 600 svenskor heter så, varav 14 100 har det som tilltalsnamn. Stavningen Ingegerd är något vanligare än Ingegärd. Namnet är nordiskt och sammansatt av orden för guden Ing och det ålderdomliga gerd, som betyder skydd.
Ingela är mer modernt och hade sin popularitetstopp under 50-talet. Det är en variant av Inga, men kan också ses som en kortform av forntyska kvinnonamn som börjar med Ingil. Omkring 20 000 svenskor heter så, varav 12 500 har det som tilltalsnamn.
Ingegerd kom med i almanackan 1901 och Ingela 1986. Tidigare var detta Engelbrekts dag, men inte till minne av den svenska frihetshjälten utan av en ärkebiskop i Köln.
Ingegerd är det 13:e mest vanliga kvinnonamnet i Sverige. Det är ett gammalt namn som många svenska drottningar och prinsessor har haft. En av dem var dotter till Olof Skötkonung och hon kom att gå till historien som hustru till den ryske storfursten Jaroslav, son till Vladimir den store.
I Ryssland firades tidigare kommunisternas oktoberkupp 1917 denna dag, men numera är det i stället Försoningsdagen, proklamerad av president Jeltsin 1997.

Mer läsning

Annons