Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 7 oktober

/

Annons
DAGENS NAMN - Birgitta, Britta
I MORGON - Nils
Birgitta härstammar från det keltiska Brigid som betyder "den höga". När prinsessan Birgitta fick sitt namn 1937 blev det plötsligt ett av de allra mest populära flicknamnen. Det tillhör fortfarande ett av de vanligaste flicknamnen i Sverige, men ges oftast som andranamn. Omkring 179 600 svenskor heter Birgitta, men bara cirka 42 650 har det som förstanamn.
Britta är en svensk förkortning av Birgitta och de delar sedan 1993 namnsdag. Britta var populärt på 40- och 50-talen men har sedan nästan helt försvunnit som förstanamn. I Sverige stavar 15 500 namnet Brita, medan 19 230 har valt Britta och 40 föredrar stavningen Britha. 20 100 har namnet som förstanamn.
Britta har använts som kvinnonamn i Sverige sedan 1500-talet.
Birgitta kom med i svenska almanackan 1901 och ersatte då Britta, som återvände just på den här dagen 1993.
Brita är huvudperson i Harald Beijers romantrilogi om torparflickan som tar tjänst hos grosshandlaren och sedan gifter sig med sonen i familjen. Hennes liv i sus och dus tar dock ände med förskräckelse.
I det gamla Rom firades denna dag Jupiter Fulgus, blixtslungaren, som hade ett eget tempel på Marsfältet. Det var alltså himmelens och väderlekens gud, Jupiter, som skapade blixtar. I formen Jupiter Pluvius nedkallade han regn.
-

Mer läsning

Annons