Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 7 sept

/

Annons
DAGENS NAMN - Regina, Roy
I MORGON - Alma, Hulda
Regina är ett latinskt namn som betyder drottning. Det har aldrig varit riktigt inne, men det finns i alla fall omkring 4 775 svenskor som heter så, varav 1 330 har det som tilltalsnamn.
Roy kan antingen härledas till franskan och beteckna en kung, eller till keltiskan, ruadh (röd), där det alltså betyder "den rödhårige". Roy var som mest populärt under 1960-talet. Det finns enligt statistiken 4 850 män och fyra kvinnor som heter Roy. 2 850 har det som tilltalsnamn.
Regina är ett gammalt namn som funnits med i svenska almanackan sedan 1700-talet. Så hette en blott femårig fransk flicka som lär ha lidit martyrdöden år 251. Omständigheterna och den exakta tidpunkten kring detta är dock oklara.
Roy kom in denna dag i almanackan 1993.
Sedan hundra år tillbaka är Regina huvudstad i provinsen Saskatchewan i Kanada. Staden ligger 160 kilometer från gränsen till USA och har nära 200 000 invånare.
Regina är ett handelscentrum i ett stort jordbruksområde, men där finns också stålindustri och oljeraffinaderier. Här finns även ett universitet.
Staden är uppkallade efter drottning (regina) Victoria.
Den 7 september är Brasiliens nationaldag till minne av självständigheten från Portugal som vanns 1822. I Moçambique firas segerdagen.

Mer läsning

Annons