Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 8 december

Annons
DAGENS NAMN - Virginia
I MORGON - Anna
Virginia är ett latinskt namn som betyder "jungfru" (virgo) och det var som mest populärt under 1920-talet. Omkring 1 660 svenskor heter så, varav blott 300 har det som tilltalsnamn.
Virginia var den första engelska kolonin i Nordamerika. Den grundades 1607 i Jamestown av bolaget Virginia Company of London. Efter Cromwells seger i det engelska inbördeskriget på 1600-talet flydde många aristokrater till Virginia.
Tobaken blev snart den ekonomiska ryggraden och tack vare en massiv import av slavar gjordes verksamheten ytterst lönsam.
Virginia spelade sedan en viktig roll under frigörelsen från England. År 1861 anslöt sig delstaten till sydstaterna i det amerikanska inbördeskriget. Flera grevskap i västra delen av Virginia vägrade att följa med och bröt sig ur delstaten och bildade West Virginia.
Virginia härjades svårt under inbördeskriget. I dag är den gamla huvudstaden i sydstaterna, Richmond, huvudstad i delstaten.
Denna dag var tidigare tillägnad jungfru Maria och så är fallet fortfarande i katolska länder, där denna dag är helgdag. Jungfru Marias obefläckade avlelse firas nämligen just i dag. Virginia kom in 1901 och kan ses som en lustighet av namnlängdsmakarna med tanke på namnets betydelse.
Jungfru Marias obefläckade avlelse (immaculata conceptio) innebär att hon var syndfri redan vid sin födsel. Detta proklamerades som dogm av påven Pius IX 1854.

Mer läsning

Annons