Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 8 juli

/

Annons
DAGENS NAMN - Kjell
I MORGON - Jörgen, Örjan
Kjell är ett nordiskt namn, en yngre form av Kettil som betyder hjälm. Det finns omkring 60 000 svenskar som bär namnet, varav 36 350 har det som tilltalsnamn. Det var som mest populärt under 40- och 50-talen. Det finns dessutom 245 Kjäll och 75 Käll i Sverige.
I formen Kettil eller Kaetil förekommer namnet på runstenar. Varianten Kjell började förekomma på 1500-talet och blev allmän omkring år 1600. Som bondenamn var det särskilt populärt i Skåne och Jämtland. Namnet finns i många kombinationer med andra namn, som exempelvis Kjell-Olof. Så heter förre finansministern Feldt samt ytterligare 115 svenskar.
Kjell kom in i almanackan 1901 och ersatte Kilian som dagens namn.
Kjell Magne Bondevik heter Norges statsminister sedan 1997. Han är ledare för kristelig folkeparti och regerar tillsammans med de borgerliga bröderna høyre och venstre.
Han ska inte förväxlas med Kjell Bondevik, en annan norsk politiker som är hans farbror.
I flera katolska länder firar man denna dag Sankta Isabella som var drottning av Portugal på 1300-talet och en stor fredsmäklerska samt förstås Kilian, som var en irländare som blev biskop i tyska Würzburg på 600-talet. Där blev han av grumlig anledning ihjälslagen.

Mer läsning

Annons