Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 8 juni

Annons
DAGENS NAMN - Eivor, Majvor
I MORGON - Börje, Birger
Eivor är ett nordiskt namn som vi importerat från Norge, och lär betyda "klok gåva". En annan tolkning är att det är sammansatt av orden för "lycka" och "varsam". Det har funnits i svenskan sedan mitten av 1800-talet.
Eirvor var som mest populärt under 1920- och 30-talen och det finns cirka 15 000 svenskor som heter så i dag, varav 8 300 har det som tilltalsnamn. Ejvor heter 1 450 svenskor och merparten har det som tilltalsnamn.
Tidigare hade Eivor sällskap av det franska namnet Elaine, men det får inte längre vara kvar i almanackan. I stället flyttades Majvor hit 2001. Namnet är ett ganska nybildat svenskt namn av Maj. Omkring 3 600 svenskor heter Majvor, varav 2 270 har det som tilltalsnamn. Det finns också 320 svenskor som stavar namnet Maivor.
Såväl Eivor som Majvor kom in i almanackan 1986, fast inte just på denna dag. Hit flyttades de 1993. Dagen var tidigare ägnad Salomon ända sedan år 1774. Även Sally har under några år haft namnsdag på just denna dag.
I flera länder i samväldet firas i dag drottning Elizabeth II:s födelsedag. Den brittiska drottningen är formellt statsöverhuvud i flera av de tidigare brittiska kolonierna.

Mer läsning

Annons