Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 8 mars

Annons
DAGENS NAMN - Siv
I MORGON - Torbjörn, Torleif
Siv är ett gammalt nordiskt namn som betyder brud. Guden Tor hade en fru med just detta namn. Siv var populärt under tre decennier med början på 30-talet. Cirka 43 800 svenskor bär namnet, varav 29 500 har det som tilltalsnamn. 1 300 av dem som bär namnet stavar det Siw.
Siv kom in i almanackan först 1986, då på den 6 september. Tidigare fanns på denna dag Filemon och Filippa.
Siw Malmkvist är en av Sveriges mest folkkära underhållare. Hon började sin karriär som vokalist hos Arne Domnérus på Nalen i Stockholm. För den stora allmänheten blev hon känd som värdinna hos Lennart Hyland, först i "Stora famnen" och senare i "Hylands hörna".
På 1960-talet hade hon internationella framgångar, framförallt i Västtyskland. Hon har också medverkat i flera långfilmer, musikaler och krogshower. Hon gjorde bland annat "Pippi Långstrump" på Folkan i Stockholm 1981-82.
Siw Malmkvist, som i år fyller 70, är fortfarande i full gång.
Den internationella kvinnodagen föddes vid den andra socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910, på förslag av Clara Zetkin, senare kommunistisk tysk riksdagsledamot.
Dagen blev sedan mer eller mindre enbart en kommunistisk manifestation fram till 1969 då feminister vid universitetet i Berkeley, Kalifornien, lanserade den i USA.
1972 kom den till Sverige och från 1977 firas Internationella kvinnodagen världen över på rekommendation av FN.

Mer läsning

Annons