Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 8 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Nils
I MORGON - Ingrid, Inger
Nils, liksom Niklas, är en kortform av Nikolaus som är bildat av två ord som betyder seger och folk. Nils är ett vanligt namn och förra året fick 259 nyfödda pojkar heta så, vilket gav namnet plats 58 på topplistan. I dag finns det 142 000 som heter Nils i Sverige och många, nämligen 53 250, har det som tilltalsnamn. Det finns för övrigt 250 svenskar som är döpta till Nisse och av dessa har 150 Nisse som tilltalsnamn. Dessutom finns det nästan 1 000 Niels, varav 530 har det som tilltalsnamn.
Nils har funnits med i almanackan sedan 1901 då Demetrius rensades ut. Demetrius är för övrigt en framträdande om än misslyckad figur i Shakespeares komedi "En midsommarnattsdröm".
Tidigare hade Nils sällskap av Nelly denna dag, men Nelly försvann ur almanackan 2001.
Greve Nils Bielke hette en av den svenska stormaktstidens dugligaste statsmän. Han levde 1644-1716 och var bland annat kungligt råd, fältmarskalk, ambassadör i Paris och generalguvernör i Pommern.
Han var en stor beundrare av Frankrike och agerade på egen hand för ett svenskt närmande till fransmännen. Han dömdes till döden för förräderi 1705 av Karl XII, men benådades.
Den 8 oktober är FN:s internationella dag för begränsning av naturkatastrofer.

Mer läsning

Annons