Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 8 sept

Annons
DAGENS NAMN - Alma, Hulda
I MORGON - Anita, Annette
Alma är ett spanskt namn, bildat av adjektivet almus som betyder huld eller mild. Det har återvänt som dopnamn efter decenniers frånvaro. 7 370 svenskor heter Alma. 4 130 har det som tilltalsnamn. Förra året fick 402 flickor namnet Alma, vilket gjorde att det placerade sig på plats 35 på topplistan.
Alma har funnits i svenska almanackan sedan 1720-talet.
Hulda är ett nordiskt namn som kommer av "huld" som betyder "älsklig" eller "mild". Det kan också härledas till det fornisländska Huld som var namnet på en völva i Ynglingasagan.
Hulda kan dessutom uppfattas som en kortform av Hulderika, som i sin tur var en folklig form av Ulrika. Hulda var mycket populärt under senare hälften av 1800-talet. I dag finns det omkring 2 900 svenska kvinnor som heter Hulda, varav 1 200 har det som tilltalsnamn.
Hulda kom in i almanackan 1901, men då på 20 februari. Hundra år senare flyttades hon till dagens datum.
Före 1901 var denna dag namnsdagsfri. I stället kallades dagen Mormässa, ungefär en tidig Mors Dag. Att Alma fick plats här var en tanke. De namnkunniga tänkte på alma mater, det vill säga hulda moder och vips var dagen Almas.
Det lilla riket Andorra på gränsen mellan Frankrike och Spanien firar sin nationaldag till minne av avtalet 1278 som garanterade landets självständighet..
I Makedonien firas självständighetsdagen. Nationaldagen är annars den 2 augusti.

Mer läsning

Annons