Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 9 april

Annons
DAGENS NAMN - Otto, Ottilia
I MORGON - Ingvar, Ingvor
Otto är ett germanskt namn, som sannolikt betyder besutten. Det kom in i almanackan den 9 april redan år 1772 och ersatte då Prochorus. Ottilia är den feminina formen av Otto. Otto har använts som förnamn i Sverige ända sedan 1300-talet och står i almanackan för att hedra Otto av Bamberg som var biskop på 1100-talet.
I äldre tider uppfattades namnet som en variant av siffran åtta och var vanligt som namn på det åttonde barnet om det var en pojke. Flickorna som föddes som åttonde barn fick heta Ottilia och därför passar det bra att namnen får dela namnsdag. Ottilia kom med 1901.
Otto höll sig ganska populärt under trettio år från början av 1920-talet och framåt. Det finns drygt 10 350 män som bär namnet, varav 2 265 har det som tilltalsnamn. Ottilia heter 3 500 kvinnor, de flesta i hög ålder. Inte mer än 320 har det som tilltalsnamn.
Förra året fick hundra små pojkar namnet Otto, vilket innebar plats 97 på topplistan.
Otto hette tre tyskromerska kejsare och den förste fick tillnamnet Den store. Han levde 912-973 och kröntes till kejsare i Aachen som var huvudstad i "Det heliga romerska riket av tyska nationen".
Danmark markerar minnet av Hitler-Tysklands överfall 1940 denna dag genom att flagga på halv stång fram till klockan 12.
I Lettland firas självständighetsdagen. (Nationaldagen är den 18 november). I Tunisien är det Martyrernas dag. På många platser i USA och Storbritannien firas Churchill Day till minne av att Winston Churchill blev amerikansk hedersmedborgare denna dag 1963.

Mer läsning

Annons