Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 9 juni

Annons
DAGENS NAMN - Börje, Birger
I MORGON - Svante, Boris
Birger är ett stormannanamn från medeltiden och betyder "hjälpare". Namnet var under 1940-talet ett av de allra mest populära pojknamnen. Det finns 21 550 Birger i Sverige, varav 4 050 har det som tilltalsnamn. Tre män har dessutom fått namnet Bigge.
Börje är en variant av Birger, men användes i bondefamiljerna ofta som namn på förste sonen, alltså början av en barnaskara. Det finns 27 700 svenska män som heter Börje, varav 10 150 har det som tilltalsnamn. Dessutom finns det 430 som stavar namnet Börge.
Birger har funnits i almanackan sedan urminnes tider. Börje kom in 1901. Den 9 juni var tidigare annars Primus dag och är det fortfarande i flera europeiska länder.
Birger Brosa var svensk jarl under 1100-talet och är känd för de flesta svenskar genom Jan Guillous böcker om riddaren Arn Magnusson.
Birger Brosa var under sin tid landets mäktigaste man och lyckades skapa fred under en lång period. Hans makt grundades på släktskapet med samtliga nordiska kungasläkter. Brosa betyder för övrigt "den leende" och tyder på att Birger hade ett gott humör.
I Uganda firas hjältedagen till minne av alla ugandiska soldater som stupat i diverse krig.

Mer läsning

Annons