Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 9 maj

Annons
DAGENS NAMN - Reidar, Reidun
I MORGON - Esbjörn, Styrbjörn
Reidar är ett fornnordiskt namn som betyder "den som värnar hemmet". Reidar heter 1 600 svenskar, varav 570 har det som förstanamn.
650 kvinnor svenskor bär namnet Reidun, varav 400 har det som tilltalsnamn. Det finns också 22 kvinnor som stavar namnet Reidunn. Reidun är ett norskt namn, sammansatt av orden för rede och älska, men kan också ses som en kvinnlig variant till Reidar. Båda namnen kom med i almanackan 1986.
Tidigare hade Jonatan och Gideon namnsdag denna dag och före 1901 var dagen Timoteus.
Timoteus var en av aposteln Paulus nära medarbetare. De hade träffats under Paulus första missionsresa. Timoteus kom sedan att bli en trogen följeslagare och finns som medavsändare i sex av Paulusbreven. Han installerades senare som förste biskop i Efesos på Mindre Asiens västkust.
I många katolska länder hedrar man Sankt Gregorius Nazianzenus, som var en byzantinsk biskop och levde på 300-talet. Han skrev många predikningar, psalmer och avhandlingar som finns bevarade.
En dag senare än i de flesta länder firar Ryssland och Polen segern i andra världskriget 1945 mot nazisterna just denna dag.
Just denna dag firas Europadagen i EU:s medlemsländer.

Mer läsning

Annons