Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 9 mars

Annons
DAGENS NAMN - Torbjörn ,Torleif
I MORGON - Edla, Ada
Torbjörn är fornnordiskt och kommer från den starke asaguden. Sannolikt betyder namnet just Tors björn. Det är samma namn som danskans Torbern. Det finns 22 850 Torbjörn och 1 700 Thorbjörn i Sverige. Ungefär hälften av dem har namnen som tilltalsnamn.
Torleif betyder Tors arvinge och så heter 880 svenska män, varav 285 stavar namnet Thorleif. Endast var tredje av dem använder sitt namn som tilltalsnamn.
Torbjörn kom in i almanackan 1901. Dagen var tidigare namnfri, ägnad åt fyrtio martyrer, som fortfarande firas i den katolska världen. Torleif fick plats i kalendern 1986, fast då på en annan dag än denna.
De fyrtio martyrerna lär ha varit en grupp soldater som år 320 ställdes ut nakna på en frusen sjö och sedan blev ihjälslagna och brända på bål för sin kristna tros skull.
Det här skulle ha hänt i den armeniska staden Sebaste. De 40 martyrerna sägs ha mött döden med ett så ståndaktigt mod att flera av deras mördare omvändes till den rätta tron.
I Ukraina firas Taras Sjevtjenkos dag. Han föddes den 9 mars 1814 och räknas som landets nationalpoet. Hans dikter gjorde honom berömd i både Ukraina och Ryssland. Han förvisades till Sibirien 1847 för sina revolutionära åsikter, men fick efter tio år återvända.
Taras Sjevtjenko anses ha lagt grunden till ett ukrainskt nationalmedvetande. Han avled 1861.

Mer läsning

Annons