Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 9 november

Annons
DAGENS NAMN - Teodor, Teodora
I MORGON - Martin, Martina
Teodor är ett grekiskt namn, egentligen Theodulus, sammansatt av orden för gud (theos) och gåva (doron). Det finns 4 630 Teodor och 3 700 Theodor i Sverige. 2 570 har namnen som tilltalsnamn.
Förra året fick 274 nyfödda namnet, de allra flesta med stavningen Theodor. Det hamnade därmed på plats 54 på topplistan.
Teodora är den kvinnliga formen av Teodor. Så heter nästan 800 svenskor, varav knappt hälften stavar namnet Theodora. 310 har namnet som tilltalsnamn.
Teodor och Teodora har funnits i i almanackan sedan urminnes tider. Teodora har dock varit försvunnet under många år men återkom 2001.
Teodor III var den första av kungarna i Etiopien som kallade sig kejsare. Han regerade 1855-1868 under en period i landets historia där självständigheten hotades av islamiska attacker från grannländerna.
Teodor III fann sina allierade i form av främst de italienska och brittiska kolonialherrarna, men tvingades till en besvärlig balansgång eftersom även europeiska makter var intresserade av att lägga beslag på Etiopien.
Så småningom skulle Etiopien invaderas av italienarna, men då var Teodor III för länge sedan ute ur bilden.
Kambodja firar Självständighetsdagen just i dag.

Mer läsning

Annons