Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn fredag 7 april

Annons
DAGENS NAMN - Irma, Irmelin
I MORGON - Nadja, Tanja
Irma betyder enligt vissa historiker allomfattande och sägs vara ett nordiskt namn. Andra menar att namnet är forntyskt och betyder "hon som skyddas av Irm". Irm skulle i sin tur ha varit en germansk gud. Namnet har denna dag sällskap av sin diminutiva form, Irmelin.
Från att ha varit nästan försvunnet har Irma blivit ett gångbart dopnamn igen. Kanske är det sångerskan Irma som bidragit till detta. Irmelin är däremot mycket ovanligt bland små barn. Endast en handfull lystrar till namnet.
Irma kom in i almanackan 1986 och fick 2001 sällskap av Irmelin.
Irma heter omkring 9 040 i Sverige, de flesta i pensionsåldern. 6 000 har det som tilltalsnamn. Irmelin heter blott 200 svenskor varav 70 har det som tilltalsnamn. Betydligt vanligare är formen Irmeli, som bärs av 1 850 svenska kvinnor och av dessa har 250 Irmeli som tilltalsnamn.
Irma S:t Cyr Jonsson var författare och systerdotter till Hjalmar Bergman. Hon gav 1973 ut en biografi över sin berömde morbror, men var framförallt känd som författare av barn- och ungdomsböcker. Från debuten 1927 fram till 1977 gav hon ut över 40 böcker. Hon blev mest känd för sina flickböcker, många i bokförlaget B Wahlströms serie med röda ryggar. "Simmarflickan Gisela" från 1950 är kanske den mest kända.
Irma S:t Cyr Jonsson avled 1984.
Den 7 april är FN:s världshälsodag och i det afrikanska landet Rwanda är det sorgedag till minne av folkmordet 1994.
Mer läsning

Annons