Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn lördag 1 april 2006

/

Annons
DAGENS NAMN - Harald, Hervor
I MORGON - Gudmund, Ingemund
Dagens namn är båda av nordiskt ursprung. Harald är sammansatt av orden för här och härskare, medan Hervor kommer från isländskan och betyder ungefär den som vaktar hären. Harald har funnits i den svenska almanackan sedan 1747. Hervor togs in 1986.
Det finns omkring 16 750 Harald, varav 3 140 har det som tilltalsnamn. Hervor heter endast 425 i Sverige, varav 190 har det som tilltalsnamn.
Det finns också 200 svenskar som heter Harold, den engelska formen av Harald.
Första april är dagen när man luras. All Fools' Day säger amerikanerna och traditionen finns i många andra länder. I Frankrike säger man poisson d'Avril, aprilfisk, vilket återfinns i svenskans dumma sill, som ju rimmar på april. Hur aprilskämtet uppstått vet inte entologerna, men det är flera hundra år gammalt och lär ha förekommit i Indien och sedan spridits till Europa via England. Men i Sverige har aprilskämt förekommit sedan början av 1700-talet, då i samband med att man firade vårens ankomst.
Just den här dagen är det i alla fall vanskligt att tro på allt man läser i tidningarna eller hör i radio-tv.
Det första kända aprilskämtet i pressen levererades av Evening Star i London 1846 när tidningen lät meddela att en stor åsneföreställning skulle hållas i Islington den 1 april. Alla läsare som begav sig till platsen fann att de enda åsnor som kunde beskådas var dem själva.
Iran firar sin nationaldag till minne av republikens utropande 1979.
På den grekiska delen av Cypern hyllar man minnet av befrielserörelsen Eoka.
Tamilerna i södra Indien och Sri Lanka firar nyår denna dag.

Mer läsning

Annons