Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn lördag 26 mars - Påskafton

Annons
DAGENS NAMN - Emanuel
I MORGON - Rudolf, Ralf
Emanuel är ett hebreiskt namn (egentligen Immanuel) som lär betyda "Gud är med oss". Det var populärt på 1920-talet, men har nu återkommit som dopnamn. För två år sedan fanns det med på listan över de hundra mest populära pojknamnen, men förra året ramlade Emanuel ur. Det finns cirka 29 000 svenskar som bär namnet, men endast 1 960 har det som tilltalsnamn.
Emanuel kom in i svenska almanackan 1691 och var i början av 1900-talet ett av de vanligaste pojknamnen i Sverige. Framförallt var namnet populärt inom den framväxande frikyrkorörelsen. På 1920-talet försvann det plötsligt som dopnamn för att återvända under 1990-talet.
På påskafton tänds påskljuset i de svenska kyrkorna och ett ljus är också dagens symbol. Ämnet i kyrkorna är "Genom död till liv". Påskljuset har sedan 300-talet används som symbol för Jesu uppståndelse och ska visa på ljusets seger över mörkret.
Ägget är också en symbol för Jesu uppståndelse, vilket vi kanske inte tänker på när vi sätter oss ned kring påskbordet för att äta ägg. Tidigare var påskaftonen den första dag efter fastan i bondesamhället som det var tillåtet att äta ägg.
Att måla äggen är en sed som vi importerat från södra Europa. Påskkärringar som knackar på dörren under skärtorsdagen eller påskafton är kvarlevor från häxtron. De reste enligt sägnen till Blåkulla på skärtorsdagen och återkom på påskaftonen.
Den 26 mars är Bangladesh nationaldagen. Landet blev självständigt 1971 och var tidigare en del av Pakistan.

Mer läsning

Annons