Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn måndag 3 april

/

Annons
DAGENS NAMN - Ferdinand, Nanna
I MORGON - Marianne, Marlene
Ferdinand är ett tyskt furstenamn som är sammansatt av orden för fred och djärv. Det kom in i svenska almanackan 1721. 2 300 svenskar bär namnet, men endast 140 har det som tilltalsnamn.
Nanna är ett gammalt nordiskt namn. Betydelsen är omtvistad. Djärv, tjänstvillig och mamma finns med bland teorierna. Omkring 2 580 svenskor heter Nanna, varav 1 350 har det som tilltalsnamn.
Nanna hette Balders gemål, enligt Snorre Sturlusons Edda. När Balder dödades av den lömske Loke dog Nanna av sorg. Hon fördes ombord på Balders skepp Ringhorne, skeppet antändes och försvann ut i rymden på de drivande molnens vågor. Allt enligt Eddan alltså.
Nanna är också det sumeriska namnet på månguden i forntidens Mesopotamien och alltså ett mansnamn. Nanna är far till solguden Shamash. Nanna tillbads i kultorterna Ur och Harran och hans symbol var månskäran.
I Argentina firas Malvinernas dag. Malvinerna (Islas Malvinas) är det spanska namnet på Falklandsöarna, som är en brittisk kronkoloni, men som Argentina gör anspråk på. Ett krig om öarna utspelades 1982.

Mer läsning

Annons