Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn onsdag 29 mars 2006

/

Annons
DAGENS NAMN - Jonas, Jens
I MORGON - Holger, Holmfrid
Jonas är ett hebreiskt namn som betyder duva. Det kan också ses som en kortare variant av Johannes. Jonas var våldsamt populärt under 1970- och 80-talen och omkring 58 650 bär namnet, varav 40 250 har det som tilltalsnamn. Jonas har funnits med bland de mest populära dopnamnen under lång tid, men förra året ramlade namnet ut ur topp-100-listan.
Jens är ett danskt, eller rättare sagt skånskt namn och en variant av Johannes. Det var också mycket populärt för några decennier sedan och det finns drygt 17 800 Jens i Sverige, varav 11 325 har det som tilltalsnamn.
Jonas har funnits i almanackan sedan 1790. Jens kom in 1986 men då på den 6 oktober.
Jonas Alströmer förknippas mest med potatis, som han odlade på sin gård utanför Alingsås och som så småningom blev en basföda i Sverige. Fast egentligen var han märkvärdigare än så.
Jonas Alström var en oerhört framgångsrik industriman, som också kallas "Den svenska slöjdkonstens fader". Han adlades 1751 och fick då namnet Alströmer. Först rätt långt efter hans död 1761 rönte potatisen framgångar på matbordet.
I den amerikanska delstaten Delaware firas i dag "Swedish Colonial Day" till minne av den första svenska bosättningen där år 1638.
-

Mer läsning

Annons