Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn onsdag 5 april

/

Annons
DAGENS NAMN - Irene, Irja
I MORGON - Vilhelm, Helmi
Irene är ett grekiskt namn som betyder fred. Irja är en rysk variant på namnet som blivit mycket vanligt i Finland och den vägen kommit till Sverige. Irja kan också ses som en kortform av tyskans Irmgard.
Irene fanns i den svenska almanackan fram till 1901 då det togs bort för att sedan återkomma 1986. Namnet var mycket ovanligt i Sverige under 1800-talet och början av 1900-talet. Från 1920 fram till 1950 ökade Irene i popularitet. En del år var namnet bland de tio vanligaste att ge nyfödda. Numera är det ett mycket sällsynt dopnamn. Irene kan stavas på flera olika sätt. Den vanligaste är utan accent.
I Sverige finns 51 040 Irene, 12 480 Iréne och 660 Iren. Omkring en tredjedel har namnet som tilltalsnamn.
Irja kom in i almanackan 1986 och har under senaste decennierna aldrig nått några höjder som dopnamn. Irja heter omkring 1 620 svenskor och de flesta har Irja som tilltalsnamn.
Irene hette en handlingskraftig dam i det gamla Byzans, det vill säga Konstantinopel. Hon var en skönhet från Aten som togs till Konstantinopel för att gifta sig med kejsar Leon IV mot slutet av 700-talet.
Efter kejsarens död och diverse turer tog hon själv hand om makten sedan hon bländat, det vill säga förstört synen på, sin egen son Konstantinos och satt honom i husarrest. Dessvärre fick hon sedan stora problem med kalifen i Bagdad som envisades med att skicka krigiska expeditioner in på det byzantinska området i Mellersta östern.
På Taiwan är det högtidsdag till minne av Chiang Kai-Sheks död just denna dag 1975.

n


Mer läsning

Annons