Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn söndag 11 december - Tredje söndagen i advent

/

Annons
DAGENS NAMN - Daniel, Daniela
I MORGON - Alexander, Alexis
Daniel är ett hebreiskt namn som lär betyda "Gud är min domare" och Dan är en kortform av samma namn. Från slutet av 70-talet har Daniel varit ett mycket populärt namn på nyfödda. Omkring 77 900 svenskar bär namnet, som förra året var det 42:a mest populära namnet på nyfödda och gavs till 360 små pojkar. 50 800 har Daniel som tilltalsnamn.
Daniel har sällskap av sin feminina form Daniela. 4 470 svenskor heter så, varav ungefär hälften stavar namnet Daniella. 3 100 har namnet som förstanamn.
Dan, som tidigare låg på denna dag, har tagits bort ur almanackan. Det finns annars 22 760 svenskar som heter Dan, varav 12 790 har det som förstanamn.
Daniel har legat just på den här dagen sedan 1701. I nästan alla andra almanackor finns Damasus. Så heter förstås inte många i dag, men på 300-talet fanns en påve med detta namn. Hans främsta bedrift var att han såg till att S:t Hieronymus färdigställde en bibelöversättning.
Tredje söndagen i advent har en yxa som symbol och ämnet är "Bana väg för Herren". Yxan sägs vara vägröjarens redskap, det vill säga Johannes Döparens, som förutsade Messias ankomst och sedan lät döpa Jesus.
Adventsstaken är givetvis försedd med tre brinnande ljus.
Den 11 december är nationaldag i afrikanska Burkina Faso och i den amerikanska delstaten Indiana firas att man just denna dag år 1816 upptogs i unionen.

Mer läsning

Annons