Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn söndag 2 april - Femte söndagen i fastan

Annons
DAGENS NAMN - Gudmund, Ingemund
I MORGON - Ferdinand, Nanna
Både Gudmund och Ingemund är fornnordiska namn. Gudmund är sammansatt av ord som betyder gud och beskyddare. Ingemund anses vara en sammansättning av gudanamnet Ing och beskyddare. Gudmund och Ingemund har funnits med i almanackan sedan 1700-talet. Gudmund åkte ur almanackan 1993, men togs in igen 2001.
Det finns 630 Gudmund, varav 90 har det som tilltalsnamn, och 300 Ingemund. Endast sexton har Ingemund som tilltalsnamn. Det finns även åtta svenskar som heter Ingmund.
Gudmund är ett namn som förekommer på flera svenska runstenar.
Gudmund Gudmundsson var en vapensmed i Jönköping på 1500-talet och en central person i Viktor Rydbergs roman "Vapensmeden" som kom ut 1891. Han var en vidsynt humanist, vilket man dessvärre inte kunde säga om sonen Lars, som var en fanatisk lutheran. Hur det gick för dem kan alltså Rydberg berätta.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Försonaren" och symbolen utgörs av en pelikan. Under medeltiden användes pelikanen som symbol för Jesus. Enligt en fabel väcker pelikanen sina ungar till liv genom att ge dem av sitt eget blod att dricka sedan de dödats av pelikanens dödsfiende ormen.
Med femte söndagen i fastan inleds passionstiden som är de två veckor under kyrkoåret som avslutar fastetiden.
Mer läsning

Annons