Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn söndag 20 november - Domsöndagen

/

Annons
DAGENS NAMN - Pontus, Marina
I MORGON - Helga, Olga
Pontus är ett 90-talsnamn, ett av de mest populära. Omkring 14 550 pojkar heter så, och det är ett grekiskt namn hämtat från ordet pontos som betyder hav. 12 050 har det som tilltalsnamn. Förra året döptes 297 nyfödda till Pontus vilket gav namnet plats 50 på topplistan.
Marina är femininformen av Marinus som är bildat av latinets mare, som också betyder hav. 9 350 kvinnor i Sverige heter så, varav 5 825 har det som tilltalsnamn.
Ända sedan 1797 har Pontus (Pontianus) legat på denna dag i svenska almanackan. Marina kom in i kalendern 1986, men då på den 22 februari.
Domsöndagen är kyrkoårets sista söndag. År 1921 fick dagen sitt namn och sedan 1983 har dagen haft temat "Kristi återkomst". Domsöndagen avslutar serien av trefaldighetstidens söndagar med sitt budskap om hur det kristna livet fullbordas vid Kristi återkomst.
Dagens symbol är ett svärd och en lilja. Svärdet är rättvisans symbol och avser den yttersta domen när slutlig rättvisa ska skipas. Liljan är symbol för frid och evigt liv.
I Mexico är det helgdag eftersom minnet av 1910 års revolution firas just denna dag.
Det här är också FN:s industrialiseringsdag för Afrika.
I Storbritannien firar man, åtminstone inom rojalistiska kretsar, att tronföljaren prinsessan Elizabeth, 21 år, gifte sig just denna dag 1947 med 26-årige Philip Mountbatten.

Mer läsning

Annons