Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn söndag 6 november 2005 - Söndagen efter alla helgons dag

Annons
DAGENS NAMN - Gustav Adolf
I MORGON - Ingegerd, Ingela
Gustav II Adolf har fått en alldeles egen namnsdag på sin dödsdag, till minne av slaget vid Lützen 1632. Gustav finns också i almanackan den 6 juni och Adolf den 23 juni. Gustav är ett svenskt namn som antingen kommer från fornsvenskans Götstaf och betyder götarnas stöd, eller så är det en variant av det slaviska Gostislav. Adolf är däremot tyskt, sammansatt av orden för ädel och varg.
Det finns endast sex svenska män som heter Gustav Adolf och åtta Gustaf Adolf. Däremot finns det över 76 000 Gustav och 50 600 Gustaf, medan Adolf är betydligt mindre populärt. 4 700 bär namnet. Gustav har alltid varit ett populärt dopnamn och förra året fick 838 små gossar namnet vilket gjorde det till det 14:e mest populära.
Gustav Adolfsdagen började annars firas under förra hälften av 1800-talet med start 1832 som var 200-årsjubileet av hans död. Särskilt i Göteborg har dagen firats. Det var Gustav II Adolf som grundade staden.
Till dagen hör de speciella Gustav Adolfbakelserna.
I Finland firas dagen sedan 1908 som Svenska Dagen. Även vissa finländare firar hjältekonungen som på finska kallas Kuusta Aadolf.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Vårt evighetshopp" och symbolen utgörs av en stiliserad lilja.

Mer läsning

Annons