Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn tisdag 28 mars 2006

/

Annons
DAGENS NAMN - Malkolm, Morgan
I MORGON - Jonas, Jens
Malkolm är numera ett mycket ovanligt dopnamn och det finns bara omkring 1 260 svenskar som bär namnet, varav mer än hälften stavar det Malcolm. Namnet är keltiskt och lär betyda tjänare åt Kolm, som sägs ha varit ett skotskt helgon av okänd dignitet. Drygt 400 bär det som tilltalsnamn.
Morgan är vanligare. Så heter 10 900 svenskar, de flesta födda under 1970- och 80-talen, varav 5 590 har det som tilltalsnamn. Morgan är också ett keltiskt namn, det härstammar från Morcant som betyder "strålande" eller "sjö med ljust vatten". Namnforskarna är inte överens på den här punkten. Det finns också fem svenskar som heter Mårgan.
Malkolm kom in i almanackan 1901 då Malchus försvann. Morgan gjorde entré 1986, men då på en annan dag än denna.
Morgan kan även en kvinna heta. Så hette i alla fall kung Arthurs halvsyster, Morgan le Fay. Hon var enligt sägnen en vacker och trollkunnig kvinna. Snäll var hon emellertid inte.
Hon försökte mörda sin halvbror, men misslyckades. Sedan försökte hon ta livet av sin make, kung Uriens av Gore, men hennes son Uwain hindrade henne.
Mexico firar sin självständighetsdag till minne av att landet just denna dag år 1821 förklarade sig självständigt från Spanien.
-


Mer läsning

Annons