Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn torsdag 30 mars 2006

Annons
DAGENS NAMN - Holger, Holmfrid
I MORGON - Ester
Det fornnordiska Holger är troligen bildat av de isländska orden holm och geirr. Det sistnämnda betyder spjut. Namnet var först populärt bland danska och skånska adelsmän och senare även bland bondebefolkningen i Danmark och södra Sverige. Holger är numera mycket ovanligt som dopnamn.
Det finns 10 950 som heter Holger och de flesta är pensionärer. Av dem som bär namnet har 2 175 det som tilltalsnamn.
Än mer ovanligt är Holmfrid, som ströks ur almanackan 1993, men som togs till nåder igen 2001. Det finns endast 320 svenskar som heter Holmfrid och blott 16 av dem har namnet som tilltalsnamn. Även tre svenska kvinnor heter Holmfrid.
Holger kom in i svenska almanackan 1901 då Quirinus fick tacka för sig. Quirinius var en kroatisk biskop som dränktes under kejsar Diocletianus regering eftersom han vägrade att offra till statens gudar.
Holmfrid användes tidigt som kvinnonamn i Sverige och en av Olof Skötkonungs döttrar hette så. Hennes mor var Edla från Lausitz, en tysk kvinna sannolikt av slaviskt släkte. Om Holmfrid vet man inte mer än att hon gifte sig med den norske jarlen Sven Haakonsen, som avled år 1016. De fick en dotter tillsammans.
-

Mer läsning

Annons