Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn torsdag 6 april

Annons
DAGENS NAMN - Vilhelm, Helmi
I MORGON - Irma, Irmelin
Vilhelm är ett germanskt namn, sammansatt av orden för vilja och hjälm. Helmi ersatte 2001 Helmy, men egentligen är det samma namn. Helmi är en kortform av Vilhelmina, som är den feminina varianten av Vilhelm.
Vilhelm var för hundra år sedan ett av de vanligaste namnen i Sverige. Sedan försvann det mer eller mindre, men har under senare år åter ökat i popularitet. För tolv år sedan tog namnet sig upp bland de 100 vanligaste tilltalsnamnen främst genom att nyfödda i Stockholmstrakten fick det. Trenden har fortsatt.
Wilhelm är den vanligaste stavningen i dag. Namnet har använts som dopnamn sedan 1100-talet i Sverige och har funnits i almanackan sedan 1600-talet.
Det finns omkring 26 150 Vilhelm och 18 850 Wilhelm i Sverige. Av dessa har knappt 3 000 namnet som tilltalsnamn. Förra året gavs namnet till 191 små gossar, vilket innebar plats 72 på topplistan.
Det finns också 950 svenskar som bär namnet Ville.
Helmi heter 960 svenskor, varav 550 har det som förstanamn. Helmy bärs av 385 svenska kvinnor och tre svenska män.
Prins Wilhelm var son till Gustaf V och bror till Gustaf VI Adolf. Han var litterärt begåvad och debuterade 1916 med en diktsamling. Han kom sedan att skriva såväl noveller som skådespel. Han gav också ut en roman samt flera reseskildringar och naturböcker.
Prins Wilhelm medarbetade regelbundet i Svenska Dagbladet. Han var gift med prinsessan Maria Pavlovna av Ryssland och far till Lennart Bernadotte. Han avled 1965.
I Etiopien firas segerdagen till minne av kampen mot italienarna på 1930-talet.

Mer läsning

Annons